Handhaving: waarom duren dingen soms zo lang?

Het is een van de grootste frustraties van ondernemers op de bedrijventerreinen: er is sprake van overlast of een bedrijf dat in overtreding is, maar wanneer je daar melding van maakt, dan gebeurt er niets mee. Waarom duren dingen soms zo lang?

Tom Lodders, senior juridisch expert bij de Odra, kan daar wel antwoord op geven: “Wanneer je overtredingen ongedaan wilt maken, dan heb je te maken met bestuursrecht. En bestuursrecht is sowieso een kwestie van een lange adem.”

Wanneer de Odra een overtreding constateert bij een bedrijf, wordt eerst een waarschuwing gegeven.

Lodders: “Een bedrijf krijgt vervolgens een periode de tijd om de overtreding op te lossen, want dat is wat je wilt. Wanneer na het overschrijden van de termijn blijkt dat een bedrijf nog altijd in overtreding is, kunnen we een dwangsom opleggen. Als een bedrijf dan nog altijd lak heeft aan de maatregelen die zijn opgelegd, kiezen we voor een maatregel die bekend staat als ‘last onder bestuursdwang’. Dan kunnen we bijvoorbeeld overgaan tot het wegslepen van auto’s of het sluiten van een bedrijf.”

Naast de stroperige manier waarop het bestuursrecht nu eenmaal in elkaar zit, is er nog een andere reden waarom het soms lang duurt voor een bepaalde kwestie wordt aangepakt: tijdgebrek.

“We hebben simpelweg te weinig mensen om alles aan te kunnen pakken”, aldus Tom Lodders. “Dat betekent dat je keuzes moet maken. Maar de keuze wat belangrijk is, wordt niet door de Odra gemaakt. De Odra is alleen een uitvoeringsorganisatie. Het is de gemeente die bepaalt waar prioriteit aan gegeven wordt. De gemeente is opdrachtgever. Wanneer er klachten zijn over bijvoorbeeld illegale bewoning, dan is het aan de gemeente om te bepalen of er gehandhaafd wordt.”

Veel ondernemers zijn meldingsmoe geworden. Veel overlast en overtredingen worden daarom niet eens meer gemeld. Toch hamert de Odra erop dat er wel melding gemaakt moet worden. Dat kan via Fixi, maar Tom Lodders geeft nog een andere optie:

“We hebben handhaafplicht. Wanneer een ondernemer een brief schrijft aan de gemeente met een postzegel erop en die aan de gemeente stuurt, dan moet de gemeente daar iets mee. Dat is ook nog een mogelijkheid.”

Daarnaast gebeurt er meer op handhavingsgebied dan veel ondernemers zien. Veel van de handhavingsacties die door Odra, politie en handhaving plaatsvinden, worden niet aan de grote klok gehangen.

Afgelopen maand nog is er nog een rijbewijs ingevorderd van een racende automobilist op de Nieuwe Havenweg. Maar omdat dit niet bekendgemaakt wordt, is er niemand die het weet.