Prioriteitenlijnen KVO
Het plan van aanpak en de maatregelenmatrix die zijn opgesteld naar aanleiding van de KVO audit zijn omvangrijk. Om samen vanuit de KVO-werkgroep concreet te werken aan bepaalde onderwerpen en daarop resultaten te bereiken, is een uitvoeringsagenda opgesteld en uitgewerkt in 5 prioriteitenlijnen. Met deze agenda is bepaald waar actief aan gewerkt wordt en welke resultaten er bereikt moeten worden.
Ondermijnende criminaliteit heeft grote gevolgen voor de Arnhemse inwoners, ondernemers en voor onze wijken. Ondermijnende criminaliteit versterkt de aanwezigheid van andere vormen van criminaliteit. Daarnaast heeft het ook sociale, economische en institutionele gevolgen1. Daarom zet gemeente Arnhem in op een gestructureerde en langdurige aanpak. Er is sprake van ondermijnende criminaliteit wanneer de onderwereld gebruik maakt van de legale structuren in de bovenwereld.
De huidige verkeers- en parkeer inrichting van de openbare bedrijventerreinen laat op het gebied van verkeersveiligheid, subjectieve onveiligheid en beleving te wensen over. Dit heeft verschillende oorzaken. Enkele oorzaken zijn: er wordt (langdurig) geparkeerd en handelsvoorraad gestald op veel plekken in de openbare ruimte waar dit niet is toegestaan, geparkeerde grote voertuigen belemmeren het overzicht van de verkeerssituatie op oversteekplaatsen en er wordt door chauffeurs overnacht in voertuigen, waardoor in de directe omgeving sprake is van overlast door vervuiling en rommel. Laad- en losplekken zijn onvoldoende zichtbaar aangegeven met als gevolg dat dit op veel ongewenste locaties plaatsvindt. Dit gaat ten koste van de veiligheid voor met name de fietser. Voetgangers voelen zich door het niet duidelijk zijn van met name de inrichting van de oversteekplaatsen niet op hun gemak. De ‘inrit’ constructies leveren diverse problemen op. Trilling overlast, uitwijkgedrag van fietsers en veel discomfort voor alle weggebruikers.
In dit document is prioriteit ‘Verkeersveiligheid’ nader uitgewerkt.
Bij cameratoezicht gaat het bevorderen van de veiligheid en het veiligheidsgevoel van ondernemers en bezoekers. Cameratoezicht kan preventief werken omdat het overlast en criminaliteit belemmert en camerabeelden kunnen ondersteunen in opsporing. Het doel is om middels een pilot cameratoezicht te realiseren op Het Broek. Dit doel is vanuit StAB
geïnitieerd en wordt door hen ook verder uitgerold. Om tot realisatie van collectieve private camerabewaking te komen moet StAB aan een aantal (juridische) voorwaarden voldoen.
In dit document is de prioriteit ‘Cameratoezicht’ nader uitgewerkt.
Deze prioriteit heeft een raakvlak met prioriteit Ondermijning en bestaat uit 2 deelprojecten namelijk het creëren van bewustwording bij ondernemers en het opstellen van een analyse ’t Broek over welke
bedrijven waar gevestigd zijn en of dat gebruik overeenkomt met het bestemmingsplan.
Binnen de prioriteitenlijn Diversiteit in bedrijvigheid heeft StAB voorgesteld dat ODRA zal zoomen op het deelprojecten: vergunningenbeleid / strijdig gebruik en handhaving. Gemeenten hebben behoefte aan een goed beeld over wie er op bedrijventerreinen gevestigd zijn en welke activiteiten er plaatsvinden. Gemeente Arnhem zet zich in voor schone en veilige bedrijventerreinen. Omdat de gemeente meerdere bedrijventerreinen heeft is samen met Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB) prioritering aangebracht. Hieruit is naar voren gekomen dat het project uitgerold wordt op bedrijventerrein Het Broek.
De prioriteit op de bedrijventerreinen ligt op strijdig gebruik en het in beeld krijgen van onbekende locaties daarnaast is het herkennen van
signalen van ondermijnende.
Om de informatiepositie op het bedrijventerrein te verbeteren is een projectteam opgericht onder regie van Omgevingsdienst Regio Arnhem (ODRA). Deelnemers zijn: Toezichthouder ODRA, informatieanalist / tactisch analist ODRA, wijkagent, wijk BOA.
In dit document is de prioriteit ‘diversiteit in bedrijvigheid’ nader uitgewerkt.
Hoe een terrein eruit ziet, bepaalt voor een deel hoe mensen de leefbaarheid en veiligheid van een gebied beoordelen. Het is dus belangrijk dat het terrein er netjes uit ziet, goed onderhouden is en zaken die stuk zijn relatief snel gerepareerd worden. Daarnaast willen we op de openbare bedrijventerreinen de diverse onjuist gestalde objecten, waaronder autowrakken, aanhangwagens en opleggers/trailers, scooters/(bak)fietsen, containers en dergelijke, in de openbare ruimte verwijderen. Het levert een slechte beeldkwaliteit op. Wrakken dragen bij aan het ‘broken window principe’. Een verloederd beeld. Daarbij nemen deze vaak onnodig parkeergelegenheid in en/of belemmeren ze een overzichtelijke verkeerssituatie. Deze plekken zijn eenvoudig weer vacant te maken door de gestalde objecten te ruimen.
In dit document is de prioriteit ‘beeldkwaliteit’ nader uitgewerkt.
Melden!
De bedrijventerreinen zijn er bij gebaat als ondernemers alles melden wat niet klopt: van scheve lantaarnpaal tot verdenking op criminaliteit. Dat kan heel eenvoudig via Fixi.nl, deze website of Chainels.
Gebruik de knoppen hiernaast om meer te lezen of direct naar het meldingsformulier te gaan.
Fixi
Meld hier kapotte lantaarnpalen of hinderlijk geparkeerde auto's en vrachtwagens.
StAB website
Meld alle incidenten, inbraken, verdachte situaties via het formulier.
Chainels
Chainels is het besloten digitale platform voor ondernemers op de StAB bedrijventerreinen.