ROC Rijn IJssel wil stoppen met technische opleidingen
Als het aan het college van bestuur van ROC Rijn IJssel ligt, verdwijnt een groot deel van de technische opleidingen uit Arnhem. Het gaat om de opleidingen Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, Energietechniek en Mechatronica. Ondernemersorganisaties OKA en StAB roepen Rijn IJssel op om op haar besluit terug te komen.
In een brief aan studenten en hun ouders schrijft Rijn IJssel dat de belangrijkste reden om te stoppen met de opleiding vooral van economische aard is.
“Ons technische onderwijs vereist voortdurende investeringen om up to date en relevant te blijven. Door onze beperkte omvang wordt het steeds moeilijker om deze investeringen te doen.”
Ook geeft Rijn IJssel aan dat het in de huidige tijd lastig is om nieuwe docenten aan te trekken. ROC Rijn IJssel stelt voor om samen te werken met partnerscholen in de omgeving.
“Het is op dit moment nog niet zeker of er volgend jaar een nieuw eerste jaar van deze opleidingen start op Techplaza”, aldus Rijn IJssel.
Voor de Arnhemse ondernemersvereniging OKA en de belangenbehartiger voor de Arnhemse bedrijventerreinen, StAB, komt dit besluit als een complete verrassing.
“Sluiting van deze opleiding zou heel slecht zijn voor Arnhem en de regio”, aldus StAB-voorzitter Hans-Robert van der Doe. “Het bedrijfsleven in Arnhem staat juist te springen om jongeren met een technische opleiding. Stoppen met deze technische opleidingen is een onverstandig besluit met desastreuze gevolgen voor het bedrijfsleven.”
OKA-voorzitter Toni Iñiguez Najdanovski: “Wij zetten ons in voor een verbetering van het economisch klimaat waarbij de ondernemer centraal staat. We voeren hierover graag de dialoog met onderwijs en overheid. Hiervan is in dit geval echter geen sprake geweest.”
“Internationaal toonaangevende bedrijven in de energietransitie hebben hun hoofdkantoor in Arnhem”, vervolgt de voorzitter van OKA. Daarnaast zijn er ook in de regio volop kansen om op te schalen. Daar is gekwalificeerd personeel voor nodig. Door te stoppen met technische opleidingen op niveau 4 wordt bovendien de doorstroom naar de HAN bemoeilijkt, waardoor het effect op termijn nog groter zal zijn.”
Hans-Robert van der Doe wijst erop dat juist in een innovatieve stad als Arnhem er veel behoefte is aan goed gekwalificeerd technisch personeel:
“We hebben deze mensen hard nodig voor verduurzaming, de energietransitie en de transformatie naar een circulaire economie. Het is tegenwoordig al moeilijk om goed personeel te vinden.”
Beide voorzitters doen eensgezind een klemmend beroep op Rijn IJssel om haar besluit uit te stellen.
“We moeten er met elkaar voor zorgen dat deze opleidingen blijven bestaan. Grote bedrijven, mkb, Rijn IJssel en andere onderwijsinstellingen in de regio Arnhem. We zullen dat samen moeten doen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen door letterlijk ruimte te geven bij onze bedrijven voor opleidingsplekken. StAB en OKA denken graag mee om dit probleem op te lossen.”