Eerste hulp bij netcongestie: handreiking biedt concrete maatregelen voor ondernemers

Netcongestie is een van de grootste problemen van deze tijd. Het overvolle elektriciteitsnet betekent dat bedrijven niet kunnen uitbreiden, woningbouw stilvalt en veel nieuwe projecten uitgesteld worden. Bedrijven lopen omzet mis, verliezen marktaandeel en werkgelegenheid.

Vanuit de provincie Gelderland, VNO-NCW Midden en meer dan veertig experts is er nu de handreiking “Eerste hulp bij netcongestie”. In het document staan concrete ideeën en maatregelen die ondernemers kunnen nemen om de de gevolgen van netcongestie voor hun bedrijf te verminderen.

Steeds meer ondernemers in Arnhem hebben te maken met de gevolgen van netcongestie. In een enquete op bedrijventerrein Het Broek gaf 30 procent van de ondernemers aan dat zij inmiddels problemen ondervinden met de energievoorziening. Het zijn vooral de grotere bedrijven die problemen hebben met zaken die het directe gevolg zijn van netcongestie.

Het aantal bedrijven dat in de problemen komt, zal de komende jaren alleen maar toenemen, is de verwachting. Het kan nog jarenlang duren voor de noodzakelijke maatregelen zijn uitgevoerd. Daarbij helpt het niet dat werkzaamheden die Liander rond Arnhem wil uitvoeren, te maken hebben met de strenge stikstofregels rond de Veluwe.

Een van de bedrijven in Arnhem die te maken kreeg met de gevolgen van netcongestie is de Coquerie op IJsseloord 1, waar ambachtelijke quiches en soepen gemaakt worden. Eigenaar Jan Ros besloot een aantal jaren geleden de gasovens in zijn bedrijf te vervangen door elektrische ovens. Kort daarna werd hij geconfronteerd met een mededeling van Liander dat zijn verbruik te hoog was.

“Toen hier jaren geleden een kabel werd getrokken naar het transformatorhuisje, gaf ik direct aan dat ze maar beter een hele dikke konden leggen, zodat ik meer energie kon aanvragen in de toekomst”, aldus Jan Ros tegen Ondernemen.nl. “Toen ik vorig jaar aangaf dat ik die capaciteit graag wilde benutten, kreeg ik te horen dat het wel 5 jaar kon duren voor ik werd aangesloten.”

De ondernemer besloot om het probleem vervolgens zelf maar op te lossen:

“We wekken inmiddels zelf stroom op met zonnepanelen en een solar carport. Die energie slaan we op in grote accu’s. Om de pieken in ons verbruik te reguleren heb ik in samenwerking met een programmeur een energiemanagementsysteem ontwikkeld.”

Jan Ros liep met zijn bedrijf voorop: “We willen allemaal op een rijdende trein stappen, maar wie legt de rails? Als je die zelf moet leggen, kom je zaken tegen waar je niet op had gerekend of weinig kennis over hebt. Daar had ik heel erg graag hulp bij gekregen.”

Die hulp is er nu, in de vorm van de handreiking “Eerste hulp bij netcongestie”. Met deze handreiking kunnen ondernemers zelf de impact van de transportschaarste van elektriciteit voor hun bedrijf verminderen. De handreiking biedt ideeën en maatregelen hoe ze hun energiehuishouding tóch (groten)deels voor elkaar kunnen krijgen.

Veel aandacht is er in de handreiking voor verbruikgegevens. Want dat inzicht vormt de basis.

“Met inzicht in je verbruiksprofiel heb je als het ware een kompas voor je energie-efficiëntie en het monitoren van de effectiviteit van genomen maatregelen. Het kan je de weg tonen richting het optimaliseren van verbruik, kostenbesparing en verdere verduurzaming.”

Het document staat verder vol met tips over bijvoorbeeld het beter benutten van de capaciteit, energiebesparing, energieopslag en het benutten van restwarmte. Daarnaast is er in de handreiking aandacht voor samenwerking met andere ondernemers, bijvoorbeeld via gezamenlijke laadinfrastructuur of cable pooling. Tot slot wordt er geschetst welke maatregelen er (waarschijnlijk) mogelijk zijn en hoe ondernemers hier nu al op kunnen voorsorteren.

Jan Ros: “Als ik deze handreiking eerder had gehad, dan had ik minder leergeld betaald. Ik weet daarom zeker dat andere ondernemers er veel aan hebben.”

Link: Eerste hulp bij netcongestie (pdf)

Video: Netcongestie – Een kijkje in de keuken bij Jan Ros