Gemeenteraad geeft groen licht voor duurzaam mobiliteitsplan

Na bijna vijf uur vergaderen is de gemeenteraad van Arnhem vannacht om half een akkoord gegaan met de invoering van het duurzaam mobiliteitsplan.

Alle coalitiepartijen stemden voor het plan. De gehele oppositie stemde tegen het plan: met 23 stemmen voor en 15 stemmen tegen werd het mobiliteitsplan aangenomen.

Het verlagen van de maximum snelheid, minder rijbanen in de stad, meer mogelijkheden voor fietsers en voetgangers en minder parkeerplaatsen op straat. Dit en meer dan honderd andere maatregelen vormen samen het duurzaam mobiliteitsplan. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Arnhem ook met (veel) meer inwoners in de toekomst bereikbaar blijft.

Met het uitvoeren van alle maatregelen uit het duurzaam mobiliteitsplan is een bedrag gemoeid van meer dan 500 miljoen euro.

Vanuit de gemeenteraad werden tientallen moties ingediend om het mobiliteitsplan aan te passen. Daaronder waren ook een aantal voorstellen waar aandacht voor gevraagd werd door ondernemersorganisaties als StAB, OKA en VNO-NCW.

Een motie van VVD en CDA om eerst alternatieven te implementeren voor er beperkende maatregelen worden ingevoerd, haalde het niet. De motie om de volgordelijkheid aan te passen werd weggestemd door coalitiepartijen GroenLinks, D66, Arnhem Centraal, PvdA, PvdD en Volt.

Een motie die oproept om direct te beginnen met het realiseren van stadsrandhubs haalde wel een meerderheid. Een van de mobiliteitshubs waar automobilisten eenvoudig kunnen overstappen op fiets of openbaar vervoer, is gepland aan de Westervoortsedijk.

Ook een motie om bedrijfsverkeer prioriteit te geven op de bedrijventerreinen in de verkeersstromen, haalde een meerderheid.