Havenondernemer en gemeente Arnhem lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank
Eigenaar Jan Fransen van Misti BV in de Nieuwe Haven staat vandaag lijnrecht tegenover de gemeente Arnhem bij de rechtbank.
Directe aanleiding voor de rechtszaak is dat de gemeente Arnhem de plaatsing van veertien veiligheidspalen in de haven onderhands heeft aanbesteed. Volgens Fransen is dat onterecht. Hij dreigde begin maart met een kort geding, waarop de gemeente het werk tijdelijk heeft opgeschort.
Fransen: “Deze opdracht is onderling geregeld tussen de havenmeester en een lokale eenmanszaak, zonder controle of democratisch proces. De eigenaar van de eenmanszaak heeft bovendien recent een herseninfarct gehad, maar is wél verantwoordelijk voor het bedienen van een zware drijvende kraan met trilblok.”
Fransen diende een Woo-verzoek in bij de gemeente om de gang van zaken te reconstrueren.
“Mijn mond viel open van verbazing”, aldus Fransen. “Uit de Woo-documenten blijkt een patroon van bewuste schending van aanbestedingsregels en een sterke voorkeur voor één specifieke partij, ondanks het ontbreken van objectieve rechtvaardiging.”
De Woo-documenten waren voor Fransen aanleiding een kort geding aan te spannen, waarop de gemeente het werk tijdelijk uitstelde.
Om een rechtszaak te voorkomen, is daarop samen met StAB gezocht naar een oplossing. Fransen en de gemeente staan echter nog altijd lijnrecht tegenover elkaar. Vandaar dat vanmiddag alsnog een rechtszaak dient.
StAB staat buiten het conflict tussen Fransen en de gemeente Arnhem en is geen partij bij deze rechtszaak.
Op de achtergrond van de rechtszaak tussen Fransen en de gemeente Arnhem spelen nog twee andere zaken mee. Misti is een groeiend scheepvaartbedrijf in de Nieuwe Haven met veel grote opdrachtgevers. Maar Fransen ervaart al jaren tegenwerking bij de groei van zijn bedrijf.
Voor Fransen is dat reden om nu met het grootste deel van zijn bedrijf te vertrekken uit Arnhem. Alleen een loods en de schepen waarop gewerkt wordt blijven in Arnhem. De rest van het bedrijf, inclusief 46 van de 50 werknemers, verhuizen naar Elst.
“Ik wilde Misti uitbreiden. Maar dat lukt niet in de Nieuwe Haven”, vertelde hij afgelopen maand tegen de Gelderlander. “De gemeenteraad gaf in 2018 groen licht voor uitbreiding, maar de uitvoering is zo traag. Ik kan nog steeds geen nieuwbouw plegen. Daarom vertrek ik. De opstelling van de gemeente zorgde voor meer stress en slapeloze nachten dan het runnen van mijn bedrijf.”
Wat daarnaast een rol speelt, is dat het Havenbedrijf door Fransen gezien wordt als een “klein koninkrijkje”, waar vanuit het stadhuis weinig zicht is op de dagelijkse gang van zaken binnen het havenbedrijf.
“Mede door dit soort havenbeheer voelen bedrijven zich niet zeker in de haven, waar willekeur en vriendjespolitiek regelmatig de toon lijken te voeren”, aldus Fransen in een brief aan ondernemers in de haven.
Het havenbedrijf wordt aangestuurd door twee verschillende wethouders: Bob Roelofs (openbare ruimte) en Nermina Kundic (economische zaken). Binnen de gemeente wordt volgens betrokkenen inmiddels gekeken hoe de structuur van het havenbedrijf verbeterd kan worden.
Daarmee lijkt de gemeente tegemoet te komen aan de kritiek, maar dat weerhoudt de gemeente er echter niet van om zich op volle kracht te verdedigen tegen de aantijgingen van Jan Fransen. Het weerwoord van de advocaten van kantoor Hekkelman die door de gemeente is ingeschakeld, beslaat maar liefst 149 pagina’s.
De advocaten stellen kort samengevat dat Fransen geen spoedeisend belang heeft, dat Misti wat de gemeente betreft geen potentiële opdrachtnemer is en dat de opdracht definitief gegund is aan een ander bedrijf.
“De gemeente is van mening dat Misti geen spoedeisend belang heeft bij haar vorderingen en alleen al om die redenen niet ontvankelijk moet worden verklaard”, aldus de advocaten van de gemeente. “De inmiddels gesloten overeenkomst kan niet meer worden vernietigd in deze kortgedingprocedure.”
De rechtszaak dient donderdag 17 april om 13.00 uur. Uitspraak volgt over twee weken.