Samenwerking centraal in ‘Nieuwe Haven van de Toekomst’
Met het hijsen van een nieuwe, eigen vlag werd donderdag 27 maart in de Nieuwe Haven stilgestaan bij het startsein van de realisatie van een duidelijke visie voor de haven. In de Nieuwe Haven van de Toekomst komen duurzaamheid en innovatie samen.
Arnhem heeft de ambitie om van de Nieuwe Haven een krachtig knooppunt te maken waar de energietransitie en de verduurzaming van de scheepvaart samenkomen. Tijdens een evenement bij Connectr op IPKW onderstreepten alle partijen dat zij dezelfde ambitie hebben en dat zij samen met elkaar de maritieme sector in de haven willen verbinden met het energiecluster van IPKW.
En dat is hard nodig, vertelt Lijdia Pater die als kwartiermaker aan de slag is gegaan in de Nieuwe Haven. “Ook voor de binnenvaart geldt dat er in 2050 een zero emissiebeleid van kracht is. Dat betekent dat er geen vervuilende uitstoot meer mag zijn. Op dit moment voldoet slechts 0,5 procent van alle binnenvaartschepen daaraan. Er liggen op het gebied van energietransitie dus enorme kansen voor de Nieuwe Haven.”
De maritieme maakindustrie speelt hierin een sleutelrol, als essentiële schakel tussen technologische innovatie en praktische toepassingen. En dat biedt geweldige mogelijkheden voor de ontwikkeling van de Nieuwe Haven in Arnhem.
Het is een ambitie die door alle partijen in Arnhem wordt onderschreven. Wethouder Nermina Kundic van de gemeente Arnhem, Kevin Rijke namens IPKW en Floris Rhemrev van StAB: allemaal zeiden zij tijdens het evenement bij Connectr precies hetzelfde: “De Nieuwe Haven heeft een enorme potentie.”
De Nieuwe Haven moet getransformeerd worden tot een toekomstbestendige hub voor de maritieme maakindustrie en energietransitie. Een belangrijke voorwaarde om dat te realiseren is het bouwen aan een hechte community waar kennis, innovatie en samenwerking centraal staan.
Floris Rhemrev: “Onze plannen komen niet automatisch overeen met de plannen van IPKW, maar IPKW en wij zijn veel meer gaan kijken naar de kansen in plaats van naar de bedreigingen.”
Kevin Rijke: “Toen wij begonnen kregen we te horen dat de haven niet zo gunstig ligt en dat wij ons voor de energietransitie meer moesten richten op de stad. De blik is altijd naar binnen geweest.”
Maar tijdens het evenement in de Nieuwe Haven is duidelijk dat de partijen elkaar gevonden hebben. Die veranderde opstelling heeft er afgelopen tijd toe geleid dat alle neuzen dezelfde kant op staan, ziet ook wethouder Nermina Kundic: “Dit wordt een plek waar de energietransitie en de scheepvaart bij elkaar komen. We hebben al een aantal bedrijven die daarmee bezig zijn, maar er is voldoende ruimte om een ecosysteen te creëren om nieuwe bedrijven aan te trekken.”
Als het aan wethouder Kundic ligt, is er in de Nieuwe Haven van de Toekomst ook plek voor een Maritiem Servicecentrum. Zo’n centrum zou een sleutelrol kunnen vervullen. Kundic: “De komst van een Innovatief Maritiem Servicecentrum Oost is nu nog toekomstmuziek. Maar zo’n servicecentrum kan een cruciale rol spelen tussen de haven en IPKW, maar ook met de opleidingen in Arnhem om kennis uit te wisselen.”
Er wordt al jarenlang gepraat over de toekomst van de haven. Maar nu gaat er werkelijk wat gebeuren, aldus alle partijen.
Floris Rhemrev: “We zijn met de ondernemers op het terrein gaan kijken hoe we de haven verder kunnen brengen. Alle ondernemers zien in dat het in ieders belang is om de haven te ontwikkelen. De basis van die ontwikkeling is de goede samenwerking en de uitwisseling van kennis en kunde.”