Kwartiermaker moet mogelijkheden aangrijpen om de Nieuwe Haven weer tot bloei te laten komen
In de Gelderlander van van maandag 24 maart staat een groot artikel over de Nieuwe Haven.
“De Nieuwe Haven in Arnhem ligt op een strategisch belangrijke route tussen Rotterdam en Duitsland. Maar die potentie blijft grotendeels onbenut”, aldus de Gelderlander. Hieronder een samenvatting:
,,Er waren emoties en littekens, onderstromen van in het verleden gebeurde zaken. Instanties werkten langs elkaar heen”, hoorde Lijdia Pater, de kwartiermaker voor het havenbedrijf, in de eerste drie maanden van haar nieuwe functie. Zij is voortaan hét aanspreekpunt en heeft genoeg op haar bordje.
Een greep uit een in 2021 gehouden onderzoek van havenonderzoeker PSR, in opdracht van de gemeente: ‘De invaart is krap, slechts vanaf één kant bevaarbaar en onveilig. Er is overlast van hangjeugd en het verplaatsen van woonboten loopt niet.’
Veel is er niet veranderd, weet onbezoldigd voorzitter Hans-Robert van der Doe van Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB). ,,Er zijn te veel obstakels, zoals woonboten en een watersportvereniging. Op die manier kunnen we de haven niet optimaal benutten.”
Wat er fout gaat bij de Nieuwe Haven, is bekend. Maar Pater wil ‘niet te veel achteromkijken, want daar krijg je een stijve nek van’. Ze heeft een schat aan ervaring en werkte onder meer als kwartiermaker in het maritieme bolwerk Werkendam.
Volgens het PSR-onderzoek heeft de Nieuwe Haven veel potentie. In 2035 moet de werkgelegenheid er zijn opgelopen tot 520 werknemers en de toegevoegde waarde, het verschil tussen de verkoopprijs en inkoopprijs van een product, moet in dat jaartal de 100 miljoen euro passeren. Uit de meest recente cijfers uit 2019 blijkt dat er toen zo’n 350 personen werkten en de toegevoegde waarde 47 miljoen euro bedroeg.
Maar hoe moet de potentie worden benut? ,,We willen aan de slag met schone energie”, zegt Pater. ,,Er is een grote opgave om te verduurzamen en wij willen daar aan bijdragen. Er zijn 5000 binnenvaartschepen in Nederland. Hopelijk kunnen we een aanzienlijk deel hier laten ombouwen.
,,Landelijk wordt veel over dit onderwerp nagedacht. Maar als ik in Den Haag iets vertel over de maritieme maakindustrie in Arnhem, word ik glazig aangekeken. Ik moet echt wijzen op de mogelijkheden die Arnhem biedt.”
Om de koppen bij elkaar te steken, is er donderdag een bijeenkomst bij energiestichting Connectr op IPKW. Ondernemers, scheepvaartbedrijven en beleids- makers gaan daar met elkaar in gesprek over de toekomst van de haven. Van der Doe kijkt er naar uit. ,,De binnenvaartwereld is ontzettend interessant. We kunnen veel geld verdienen met z’n allen.”