Oplossing in zicht voor verplaatsen spooremplacement Rijnpark

Er komt een oplossing in zicht voor het verplaatsen van het spooremplacement in Rijnpark. Dit schrijven de wethouders Paul Smeulders (Rijnpark) en Nermina Kundic (Economische Zaken) vandaag in een raadsbrief aan de gemeenteraad.

De gemeente heeft grote plannen met Rijnpark. In het gebied moeten 7.000 woningen en 5.000 arbeidsplaatsen gerealiseerd worden. Een groot deel van de ondernemers in Rijnpark zal daarvoor moeten wijken. Maar realisatie van de plannen is alleen mogelijk wanneer ook het spooremplacement aan de Johan van Oldenbarneveldtstraat verplaatst wordt.

Verplaatsen van het spooremplacement is niet eenvoudig. Al drie jaar lang wordt daar een oplossing voor gezocht. Inmiddels is er zicht op haalbare alternatieve locaties, schrijven de wethouders opgelucht aan de gemeenteraad.

Het spooremplacement bestaat uit twee delen. ProRail gebruikt het noordelijke deel aan de kant van Het Broek. Daar wil de gemeente in Fase 1 van Rijnpark 3.500 woningen realiseren.

Uit onderzoek blijkt dat dit deel van het spooremplacement waarschijnlijk verdeeld kan worden over andere bestaande terreinen van ProRail. Later dit jaar moet duidelijk zijn hoe dit vorm moet krijgen, maar Smeulders en Kundic hebben er alle vertrouwen in dat het goed komt:

“Wij achten het reëel dat Fase 1 van Rijnpark inclusief de verplaatsing van ProRail, kan worden gerealiseerd.”

De verplaatsing van het NS-deel van het spooremplacement is iets minder ver. De NS gebruiken het zuidelijke deel in de richting van de Nederrijn als opstelplaats voor treinen. hier heeft de gemeente Fase 2 van de Rijnparkplannen bedacht. Voor verplaatsing van het opstelterrein van de NS zijn op dit moment twee alternatieve locaties in beeld: Swifterbant en Barneveld.

Of het NS-deel naar een van deze twee locaties verplaatst kan worden, is nog niet geheel duidelijk. De intentie is er en bij alle partijen is er welwillendheid. Maar uit een nadere verkenning moet duidelijk worden wat er werkelijk mogelijk is. Dit verkenningsrapport moet eind dit jaar zijn afgerond.

Uit de raadsbrief klinkt een enorme opluchting door:

“Wij zijn tevreden met de uitkomsten van de onderzoeken en de stappen die zijn gezet. Het streven is dat onderzoek eind 2025 zicht geeft op een voorkeursalternatief voor de uitplaatsing van NS, waarover wij afspraken kunnen maken in een Bestuursovereenkomst met Rijk, regio, ProRail en NS.”

Rijnpark staat in mei weer op de agenda van de gemeenteraad. De plannen voor uitplaatsing van het spooremplacement zullen dan worden toegelicht.