Regionaal Programma Werklocaties

Elke vier jaar stellen de regiogemeenten een Regionaal Programma Werklocaties (RPW) op. In het RPW worden afspraken gemaakt over de programmering van o.a. bedrijventerreinen. Het RPW wordt vastgesteld door de provincie Gelderland.

Gisteravond werd in de gemeenteraad de ‘Uitgangspuntennotitie RPW’ behandeld. StAB wordt in de zienswijzebrief van de gemeente aangehaald. Reden dus voor onze voorzitter Hans-Robert van der Doe, om onze mening te delen met de gemeenteraad.

Terecht is aangegeven dat StAB en de gemeente zien dat de druk op de ruimte vereist dat we efficiënt en zorgvuldig omgaan met die ruimte. Wij herkennen daarin de visie van StAB ‘de juiste vestiging op de juiste plek’. Dat betekent ook ‘handhaven volgens bestemmingsplan’. Een kringloopwinkel of voedselbank op een bedrijventerrein staat daar haaks op.

In de brief van het college aan de Groene Metropoolregio (coördinator voor het RPW) wordt een aantal aandachtpunten en accenten genoemd.

Hoogte van de ambitie van herstructurering
Dit college wil een hogere ambitie. Dat is prima, maar dan moet het aandachtspunt ‘middelen voor herstructurering’ als voorwaarde hierbij genoemd worden. Immers, in de uitgangspuntennotitie RPW staat letterlijk “de investeringen zijn per definitie kostbaar, complex en tijdrovend”. Het toevoegen van extra m² door optoppen kan niet altijd, is niet altijd efficiënt en vaak erg duur.

We missen ook de onderbouwing waarom Arnhem meent dat dit kan en nodig is om de ambitiegraad te verhogen. Voorlopig is er alleen papier en goede intenties. Doelstellingen, zo weten wij uit ervaring in het bedrijfsleven, moeten reëel en haalbaar zijn.

Aandacht voor campussen
Dit is een nieuw onderdeel van het RPW. StAB meent dat Arnhem aansluiting moet zoeken bij de landelijke ontwikkelingen op dit gebied. Benoem dit ook als regio.

Zorg ook dat bij dit aandachtspunt wordt opgenomen dat er plek moet zijn voor het vervolg op wat er op die campussen gebeurt. Er volgt behoefte behoefte aan onderzoeks- en productieruimte. Ruimte die valt in hogere milieucategorie. Dit is mogelijk op de open Arnhemse bedrijventerreinen. Die ruimte is er zelfs nu al op Het Broek. Die moet dan niet verouderd en verloederd zijn.

Ook energievoorziening is daarvoor een noodzaak. Het college moet zich daarvoor meer inspannen. Financieel, maar ook creatief en origineel als dat nodig is. Een creatieve energiestad. Dat moet toch lukken?

Minder uitbreidingsruimte voor logistiek
Wij hebben in Arnhem niet eens ruimte voor grootschalige logistiek. Wij missen echter in de brief van het college aandacht voor kleinschalige locaties voor stadsdistributie. Van vrachtwagen naar bus en bakfiets. Dat verdient een plaats.

Verder zou in de zienswijzebrief aandacht moeten zijn voor de volgende punten en thema’s die worden genoemd in de Uitgangspunten RPW.

Behoud van werklocaties
In de uitgangspuntennotitie staat “Transformatie van bedrijventerreinen naar andere functies (zoals woningbouw) staan wij alleen toe als de huidige gevestigde bedrijven een alternatieve locatie krijgen aangeboden binnen de regio”. Wat ons betreft is die locatie in de stad.

Aandacht voor het MKB
Dit staat letterlijk in de uitgangspuntennotitie en missen we in de zienswijze.

Behoud van Hogere Milieucategorie en watergebonden locaties
Wij onderschrijven het koesteren en behouden van de Hogere Milieu Categorie (HMC) locaties en watergeboden locaties. Bijvoorbeeld de plek in de haven waar nu de zonnepanelen liggen. De hogere milieucategorie is ook nodig voor de nieuwe circulaire economie.

Vragenronde na inspraak

Groen Links: de gemeente kan niet investeren. Willen de bedrijven wel investeren?

Van der Doe: waarom zou de gemeente daar niet toe bereid zijn? De bedrijven moeten grond inleveren voor woningbouw. Wij begrijpen dan niet waarom de gemeente niet kan bijdragen. Een concreet voorbeeld is het inrichten van centrale parkeerbuffers. Het is een taak van de gemeente om dit van de grond te trekken. De bedrijven betalen vervolgens voor de huur.

Arnhem Centraal: haren gaan ervan overeind staan als gezegd wordt dat er geen ruimte is voor Voedselbank en Kringloopwinkel op de bedrijventerreinen.

Van der Doe: die functies horen op plekken waar de winkels en bewoners zijn. De wethouder heeft ook aangegeven de voorkeur te hebben voor gebruik van winkelcentra, dichtbij de bewoners. Het zou een plek in de wijk moeten krijgen. Het is op de bedrijventerrein ook niet veilig voor bezoekers van die functies. Kijk naar Rataplan: die zit ook op een winkellocatie.

D66: waarom is het zo belangrijk dat compensatie voor verplaatsen binnen Arnhem moet gebeuren.

Van der Doe: inwoners van Arnhem moet je werkgelegenheid direct in de buurt bieden. Dat biedt ook winst in verminderen van mobiliteit. De ruimte en potentie is er.

Download hier de uitgangspuntennotitie