Startnotitie Gebiedsvisie BIN op weg naar besluitvorming
Vorige maand werd door de gemeente Arnhem de startnotitie voor Het Broek, IPKW en Nieuwe Haven gepresenteerd. Gisteravond was de startnotitie aan de orde in de gemeenteraad. Alle partijen zijn enthousiast over de startnotitie. Op 18 december zal de startnotitie worden aangenomen door de gemeenteraad.
De startnotitie is de voorloper van een gebiedsvisie die komend jaar wordt gepresenteerd. De uitgangspunten uit de startnotitie worden daarin verder uitgewerkt. Doel van de gebiedsvisie is om de drie bedrijventerreinen gezamenlijk aan te pakken voor een toekomstbestendige ontwikkeling. Intensivering en duurzaamheid zijn daarbij de belangrijkste steekwoorden.
De startnotitie is mede tot stand gekomen na intensief overleg tussen de gemeente en stakeholders, waaronder vanzelfsprekend StAB. Veel van de inbreng van StAB is terug te vinden in de startnotitie.
StAB-voorzitter Hans-Robert van der Doe sprak gisteren de gemeenteraad toe. Hieronder de tekst. Benieuwd naar de startnotitie? Het document is hier te vinden.
—
Beste leden van de gemeenteraad,
“Arnhem is een stad van vernieuwende economische dynamiek. Innovaties en ontwikkelingen in de energie, cleantech, maritieme maakindustrie, circulaire economie en creatieve industrie vinden hier plaats.”
Zo begin de onderhavige startnotitie. Het is misschien nog niet helemaal en allemaal zo, maar het drukt de ambitie uit. Daar houden van bij StAB. Dat heeft de stad nodig.
Binnen de mogelijkheden van onze stichting volgen wij de plannen van de gemeente en leveren wij zoals u weet, gevraagd en ongevraagd onze input. Regelmatig maken wij gebruik van de mogelijkheid om in te spreken in uw raad. Dan doen wij vandaag vooral omdat de startnotitie wat StAB betreft een goed stuk werk is dat een compliment verdient. Ook dat willen wij met uw raad delen.
Het is goed dat de drie deelgebieden, Nieuwe Haven, IPKW en Het Broek in samenhang worden bekeken. Nog beter is dat in het document ook de verbinding wordt gelegd met de gehele omgeving. Zo ontstaat van alle stukjes van de puzzel uiteindelijk een mooi resultaat.
Letterlijk staat er bijvoorbeeld: “dat de drie deelgebieden elkaar aanvullen en synergie creëren en dat daardoor bijvoorbeeld startups van IPKW kunnen doorgroeien op Het Broek.”
Of een van de genoemde doelen: “Versterken van het ondernemersklimaat en werkklimaat voor Arnhemse ondernemers en werknemers.”
Daar worden wij blij van. Wij zien veel van onze inhoudelijke en praktische input van de laatste jaren terug in dit document. Een aantal inhoudelijke opmerkingen.
Mobiliteit
Hoewel er wel naar verwezen wordt, zouden wij graag zien dat er een nog duidelijker koppeling komt met het mobiliteitsplan. De puzzel kan pas goed gelegd worden wanneer ook de mobiliteit voldoende is gewaarborgd.
Het realiseren van een hub aan de Westervoortsedijk bijvoorbeeld geeft letterlijk ruimte aan de ambities van het mobiliteitsplan en belangrijker nog, het geeft ruimte om voor ondernemen op de bedrijventerreinen en te wonen en verblijven in de stad. Daarvoor zijn financiële middelen nodig. Wij hopen dat uw raad met het college daarnaar helpt zoeken.
Netcongestie
Dat geldt ook voor de netcongestie. Wij moeten er alles aan doen de ambities zoals genoemd mogelijk te maken. Als energiestad moeten wij de netcongestie creatief kunnen oplossen.
Schuifruimte
Kort gezegd, wanneer er bedrijven moeten verhuizen door de woningbouwplannen, moeten wij proberen die bedrijvigheid vast te houden in de stad. Daarvoor is schuifruimte nodig, maar zijn ook middelen nodig. Ook daar rekenen wij op de steun van u en het college.
Kennis en Kunde-As
Als gezegd, ons spreekt ook aan, de aandacht voor werkgelegenheid, ook voor de meer praktisch opgeleiden. Daarom spreken wij graag consequent over de Kennis en Kunde-As en niet alleen over de Kennis-as (de verbinding over Het Broek tussen IPKW en de Campussen op de Velperweg en de Hogescholen).
De campus-gedachten die wij eerder lazen in de stukken van de Groene Metropool Regio over de Werklocaties komen hier ook terug. Wat zou het mooi zijn om op Het Broek, het oudste -open- bedrijventerrein van Arnhem, een campus te realiseren.
Duidelijk is dat de inhoud van de startnotitie ons aanspreekt. De ambitie spreekt ons sowieso aan. Terwijl de ambities en plannen vorm krijgen, blijven wij als StAB uiteraard werken aan schone, hele bedrijventerreinen. Dat is van groot belang voor een veilige en prettige werkomgeving, maar ook om aantrekkelijk te zijn voor nieuwe duurzame investeringen door private partijen in de bebouwde omgeving.
Nogmaals complimenten aan de betrokkenen. Wat StAB betreft: schouders eronder en aan de slag met elkaar.