Groen is doen, nu!

Toekomstbestendige bedrijventerreinen zijn schoon, veilig, duurzaam en leefbaar. Vergroening was een grote wens. Niet alleen om de aantrekkelijkheid te verhogen. Het is  een noodzakelijk kwaad in verband met hittestress. De gebieden rondom diverse bedrijventerreinen geven alarmerend rood aan op de hittestresskaart. Door de klimaatverandering loopt de temperatuur op. Bovendien kan het overtollige water niet weg bij hoosbuien. Onze bedrijventerreinen zijn betonnen woestijnen. Vergroening is de oplossing. Ondernemers hebben een eigen verantwoordelijkheid. Maar ook StAB heeft de handschoen opgepakt en de gemeente Arnhem en provincie Gelderland benaderd voor een gezamenlijke aanpak. Zo’n traject kost tijd en inspanning. Anqelique van Wissen, ondernemer (Kroon Aannemersbedrijf) en voorzitter bedrijventerrein Het Broek is de kartrekker om het te realiseren.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad om de vergroening van de 16 entrees te realiseren. Het project heeft zo’n jaar omvat om genoeg subsidie voor elkaar te boksen. Gebra Infra heeft een doordacht beplantingsplan gemaakt. Bij de keuze van de beplanting is rekening gehouden met weersinvloeden, uitstoot van CO², zwaar vrachtverkeer, pekel en hittestress. Verder heeft Gebra Infra gekeken naar biodiversiteit en een variatie aan kleur. Daarnaast heeft zij de aanleg verzorgd. Ook het onderhoud verzorgt Gebra Infra de komende drie jaar. Eind april heeft wethouder Economische Zaken Jan van Dellen de laatste planten in het groenperk aan De Overmaat gezet. Het was een feestelijke happening met BBQ. Een prestatie die we gezamenlijk uitbundig gevierd hebben. Volgens provincie Gelderland en gemeente Arnhem zijn onze bedrijventerreinen hiermee een voorbeeld voor de rest van de provincie. Nu kan alles gaan groeien en bloeien. De beurt is nu wel aan jullie. Kleine groenperken op je perceel helpen al. Via StAB kun je subsidie aanvragen. Ook helpen we je verder als je geen groene vingers hebt. We hebben maar één doel: groene bedrijventerreinen, dus we faciliteren je op alle fronten.

Meer weten over subsidiemogelijkheden vergroening eigen perceel: www.groen-is-doen.nu

Laatste nieuws

kaart klimaatadaptatie Arnhem

Nieuwe subsidieregeling groen

Samen met de gemeente Arnhem stimuleren wij al enkele jaren dat ondernemers hun eigen bedrijfsterrein vergroenen. Oók financieel. De subsidieregeling van de gemeente Arnhem is gewijzigd en biedt meer financiële ruimte voor een groter pakket maatregelen.

Lees verder >

Noodfonds SOFA

SOFA stelt, vanwege de Coronacrisis, een tijdelijk noodfonds van € 300.000,- tot 1 juli beschikbaar voor projecten/initiatieven van een collectief van ondernemers die de economische schade van het virus beperken.

Lees verder >

Ondernemersverhalen

Het begon met het Coronavirus: ondernemersverhalen. “Leuk, die verhalen”, was een veelgehoorde reactie. En dus gaat StAB door met gesprekken met ondernemers op de bedrijventerreinen. Om te horen hoe het hun vergaat. Wil jij ook je verhaal kwijt? Laat het weten.

Lees verder >

Bijeenkomsten