N325 richting Velperbroekcircuit. Kruispunt bij de Rijnhal-Decatlon. Bouwbord A325. van GelreDome naar Velperbroek Circuit.

Groot onderhoud A325/N325

Van 8 juli t/m 25 augustus voert provincie Gelderland groot onderhoud uit aan de A325/Pleijroute (N325). Het asfalt wordt vervangen én de vangrail gerenoveerd. Aan de N325 komen vier pechhavens. De impact van de werkzaamheden raakt de hele regio Arnhem-Nijmegen vanwege de wegafsluitingen op de drukste N-weg van Nederland. Automobilisten kunnen zelf meehelpen om de filedruk zo laag mogelijk te houden én de veiligheid voor weggebruikers en wegwerkers te bewaken. Het advies is om alternatieven zoals de fiets, openbaar vervoer te gebruiken als dat kan, alleen gebruik te maken van de officiële omleidingsroutes en rekening te houden met een vertraging van 15 tot 20 minuten bij het inplannen van de reistijd.

Werkzaamheden
De werkzaamheden vinden plaats op de A325 van knooppunt Ressen tot Nijmeegseplein (Arnhem – GelreDome) N325 van Nijmeegseplein in Arnhem tot knooppunt Velperbroek (A12 – Pleijroute). Er wordt 7 dagen per week gewerkt. Ook ’s nachts. Het werk wordt uitgevoerd in drie fasen zoals  aangegeven op de kaart. De details per fase zijn hieronder te downloaden.

Eén zomer overlast in de regio is bewuste keuze
In de regio zijn meerdere werkzaamheden zoals de werken aan de Waalbrug (Nijmegen) en de Apeldoornseweg in Arnhem. De voorbereiding voor de werkzaamheden zijn een jaar geleden gestart. Onderdeel hiervan is nauw overleg met de andere wegbeheerders. Er is bewust gekozen om de werkzaamheden niet achter elkaar uit te voeren maar in één keer in één zomer. In de zomervakantie is er minder verkeersdrukte (15% minder voertuigen) De planning tussen de wegbeheerders is goed afgestemd waarbij zoveel mogelijk rekening is gehouden met onvoorziene omstandigheden.

Uit de auto en op de fiets helpt de files te verminderen
De A325 en de N325  vormen een belangrijke verbinding in de regio en naar andere delen van het land. Bovendien is de N 325 met 80.000 voertuigen per dag de drukste N weg van Nederland. Er zijn Rijkswegen die minder druk zijn. Deze hoeveelheid auto’s, de aansluitingen op de bedrijventerreinen én de brug maken het werk complex. Hinder is op geen enkele manier te vermijden. Wel te verminderen. Daar kunnen automobilisten en bedrijven een belangrijke rol in spelen. Tussen Arnhem-Nijmegen ligt de snelle fietsroute RijnWaalpad. In de periode van de wegwerkzaamheden is het waarschijnlijk dat de fietstijd korter is dan de reis met de auto. Met de fiets langs de file is dan een aantrekkelijke optie. Ook de trein in combinatie met bus of ov-fiets is in deze periode een goed alternatief. Zeker omdat de treinen minder druk zullen zijn vanwege de vakanties. Werkgevers kunnen gebruik maken van gratis acties om hun medewerkers te stimuleren op de fiets te stappen, slim te werken en slim te reizen. Bekijk de menukaart voor werkgevers.

Reis goed plannen
Het advies aan iedereen is om de reis goed te plannen en rekening te houden met de werkzaamheden, veilig te blijven rijden, de omleiding te volgen en geduld te hebben. De overlast duurt één zomer. Daarna is de weg weer spic en span wat bijdraagt aan de veiligheid en de doorstroming op de weg.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie en veelgestelde vragen op de website van de provincie https://www.gelderland.nl/a325-n325.html
Actuele verkeersinformatie is te vinden op www.bereikbaargelderland.nl en op www.vananaarbeter.nl.